Expedice Foměnka 2009

25.06.2009 13:09

Na konci června roku 2009 uspořádala skupina EOM/1 pro celé naše oddělení akci, která nesla název "Expedice Foměnka 2009". Akce proběhla v krásném prostředí Krkonoš zcela podle plánu a k naší velké spokojenosti jsme na ni zaznamenali pouze pozitivní ohlasy. Ve záverečné zprávě, kterou nalezne ZDE, naleznete základní statistické informace a také informace o průběhu celé akce s několika vybranými fotografiemi. Ostatní fotografie, které vám dovolí poněkud více nahlédnout pod pokličku akce, naleznete na přímo u tohoto článku.

Akce se zúčastnilo osm EOM horalů včetně vedoucího EOM Ing. Prokopa Outraty, které následovali jejich tři rodinní příslušníci a jeden EOM externista. Do úplného počtu 29 účastníků pak akci doplnili jejich známí.

 

Základní informace:

Kdy se akce konala?

Akce započala ve čtvrtek 25. června a skončila v neděli 28. června

Co jsme zdolali?

Přešli jsme Krkonoše od západu k východu s počátkem v osadě Studenov v nadmořské výšce 930 metrů n.m. a s cílem nad Velkou Úpou v chalupě Portášky v nadmořské výšce 1050 m n.m.

Mezi nejnáročnější výstupy lze řadit Kotelské sedlo v oblasti Růženčiny zahrádky (1367 m n.m.), Malý Šišák (1439 m.n.m.) a samozřejmě Sněžku (1602 m.n.m.).

Kolik jsme ušli?

Ušli jsme 37 kilometrů, ale někteří z nás zdolali i 44 km, protože si poslední den protáhli až na Pomezní boudy.

Kolik nás bylo?

Celkem se akce zúčastnilo 28 horalů + 1 „horále“, kterým byl Kubíček Kaluža.

Kde jsme spali?

První noc jsme spali v chatě č.p. 9 manželů Rybínových ve Studenově (https://www.kct.unas.cz/), druhý den na Luční Boudě (https://www.lucnibouda.cz/) a třetí v  chatě Portášky (https://www.portasky.cz/). Všechny chaty vřele doporučujeme.

Jaké panovalo počasí?

Počasí bylo vynikající, zpočátku slunečné, později s velmi zajímavou mlhou J, která nás naštěstí v nižších polohách opustila.

Jaká panovala nálada?

Naprosto perfektní, když už jsme se nemohli kochat výhledy, zpívali jsme opojeni posilňovacími prostředky.

Co zajímavého jsme prožili?

Nešli jsme všichni „po kupě“, nebyl to žádný dětský výlet a tak jsme si každý z hor odnesli něco jiného. Některé zaujala příroda, některé noví lidé, některé irská whisky a jiné zase Skřivani s podmáslím (místní specialita). Není však pochyb o tom,  že ty, co se vydali před samotnou túrou ještě na cyklovýlet, zaujal poslední stoupák cyklotrasy J.

Jaký je závěr?

Bylo to velice příjemné. Prostě 4 dny a 3 noci strávené s kolegy v blahodárné nadmořské výšce.

Ručičky a Dvoračky

Sněžné jámy, Mužské a Dívčí kameny

Špindlerova bouda a Mali Sziszak

Luční bouda a Úpské rašeliniště

Pomezní Boudy a Malá Úpa

Růžohorky